Zzzomeruur

Joepie de zomer! Oh nee zomeruur…

 

op zaterdag 28maart verzetten we met z’n allen terug de klok een uurtje vooruit.
De dagen of week nadien zijn we wat vermoeider of prikkelbaarder. Graag wil ik jullie helpen met enkele tips die die overgang vlotter kunnen doen verlopen.

Een uurtje minder slaap, kunnen onze kids daar mee om? Allereerst begrijpen ze helemaal niet waarom dit gebeurt, we kunnen het hun wel uitleggen, maar hun biologische klok is veel sterker dan zichzelf. Maar met een beetje voorbereiding kan je samen met je kindje deze overgang naar zomeruur vlot laten verlopen.

 

  1. Neem tijd

Voor sommige kinderen (zeker baby’s) kan een uurtje verspringen heel overweldigend zijn. Een geleidelijke verandering naar een nieuw uur kan wat stress wegnemen. Neem een week de tijd om het bedtijd-uur aan te passen zodat je kindje de tijd krijgt te wennen aan het nieuwe uur nog voor we echt de klok verzetten. Leg je kindje een week op voorhand telkens 15-20min vroeger in bed, elke dag nog wat vroeger tot bedtijd een uurtje vroeger dan gewoon was.
Dus als bedtijd normaal om 19u was, veranderd bedtijd naar 18u45, 18u30, 18u15, 18u. Zo kom je vanzelf terug op 19u als zomertijd begint.

 

  1. Besteed aandacht aan dutjes

Goede dutjes zorgen voor goede nachten. Dus één van de beste manieren om je kind voor te bereiden op het wisselen van de klok is te zorgen voor goeie dutjes. Dutjes verplaatsen zich mee met bedtijd, telkens 15min vroeger, zo blijft hun dagschema ok en geraken ze niet overprikkeld.

 

  1. Zorg ervoor dat de kamer goed verduisterd kan worden

Verduistergordijnen, rolluiken, speciale verduisterdoeken. Het helpt allemaal, zeker als de zon tijdens late zomeravonden de kamer binnen schijnt.

  1. Maak gebruik van duidelijke opstaan momenten

Als je bedtijd aanpast veranderd wakker worden natuurlijk ook. Onthoud dat het uiteindelijke doel ook een uur eerder ligt, dus een uurtje vroeger wakker? Deze week is dat ideaal.

Is je kindje vroeger wakker, probeer dan te zorgen dat hij/zijn zeker in zijn bedje blijft liggen. Maak duidelijk dat het nog geen tijd is om op te staan.
Ga als het tijd is om op te staan binnen met veel enthousiasme. Licht aan, gordijnen open, GOEIEMORGEN!

 

  1. Let goed op wakkertijd

Tussen dutjes en bedtijd zit de unieke wakkertijd van jouw kleintje. Houd hier ook rekening mee als je schuift met je dagschema. Laat telkens hetzelfde aantal min/uur tussen dutjes en bedtijd als voordien.
Als je baby van 6maand een uurtje vroeger start aan de ochtenddut, dan zal de middagdut ook een uurtje vroeger starten en is bedtijd ook een uurtje vroeger. Zo zorg je voor hetzelfde aantal uur slaap tijdens de dag en raakt je baby niet oververmoeid.

 

  1. Ga zoveel mogelijk naar buiten

Ga ’s morgens als het lukt naar buiten een frisse neus halen. Laat veel daglicht binnen in huis. Dit helpt om je interne klok te resetten.

 

  1. houd je schema vast

Probeer je zo goed als mogelijk aan het nieuwe schema te houden. Dit betekent dat de voedingen, dutjes, tussendoortjes allemaal vroeger zullen vallen. Probeer telkens alles 15-20min eerder te doen zoals bedtijd zodat het dagschema niet in de war geraakt.

 

  1. leeftijds-bedtijd

Het wisselen van het uur kan ook een ideaal moment zijn om terug de puntjes op de i te zetten als jullie even waren afgedwaald. Kinderen en baby’s gaan best slapen tussen 18u45 en 19u45. Verschuif bedtijd een uurtje voor jullie gewenste uur en maak gebruik van deze uurwissel om terug regelmaat te brengen.

 

 

  1. Goede bedtijd-routine

Baby’s en jonge kinderen hebben veel baat bij een goede routine. Enkele handelingen die je doet voor ze gaan slapen. Badje, pyjama, flesje, tandjes poetsen, verhaaltje, liedje. Behoud jullie routine en probeer deze mee te schuiven als je bedtijd verschuift. Dit is ook terug het ideale moment om wat te sleutelen aan de routine als je dit nodig vindt.

 

 

 

 

oplossingen bij wissel naar zomeruur

Maar als ik geen tijd heb om dit op voorhand te doen,
of is dit wel echt nodig?

 

Eigenlijk hoef je je inderdaad geen zorgen te maken. Net zoals wij volwassenen duurt het ongeveer een dikke week voor onze interne klok gereset is en we hier geen last meer van ondervinden. Maar dit kan natuurlijk alleen maar als we onszelf hiervoor ook een week de tijd geven.
Kinderen krijgen jammergenoeg meestal die tijd niet, in de crèche gaan de dutjes gewoon verder op de uren zoals voorheen, school start nog steeds om 8u15. Dit maakt dat het aangeraden wordt je kindje voor te bereiden op de uurwissel. Dit om dus vooraf tijd te maken om zich aan te passen in plaats van nadien.

Als je toch beslist op voorhand niks te doen, probeer er dan voor te zorgen dat je veel buiten bent zondag na de uurwissel om zo de interne klokken een duwtje in de rug te geven.