Mijn kindje slaapt niet, kan ik starten met slaapcoaching?

Voor elke leeftijd bestaan er duizenden tips die je kan proberen.

Slaapvormgeven kan al vanaf de geboorte, maar soms is er meer nodig.

We noemen het dan een slaapprobleem, maar wat is dat juist?

Als een baby vanaf 6 maanden de hulp van zijn/haar ouders nodig heeft om in slaap te vallen bij bedtijd en ’s nachts, en zijn slaap niet zelf kan reguleren -en dat door de ouders als zeer belastend wordt ervaren- kan je spreken van een slaapprobleem.

 

Als eerste lezen we hier dat de definitie pas geldt vanaf de leeftijd van 6 maanden. Natuurlijk kunnen kinderen die jonger zijn dan 6maand ook problemen ervaren op vlak van slaap, maar echte slaapcoaching is hier niet aan te raden.

Uiteraard kan je wel vlak na de geboorte beginnen met vormgeven van de slaap van je baby, zodat je je baby al op de goede weg helpt richting zelfstandig in slaap vallen en het maken van langere blokjes slaap. Maar een doorsnee baby jonger dan 6 maanden is nog niet klaar voor regelmaat en ritme in de dag. De eerste levensmaanden verandert er enorm veel op vlak van slaapontwikkeling: ontstaan dag-nachtritme, aanmaak van het slaaphormoon melatonine, beginnende organisatie van dutjes, diepe slaap…. En dit alles staat pas op punt op de leeftijd van gemiddeld 6maanden.
Hazeslaapjes en onderbroken nachten zijn dus heel normaal. Het lichaam en de hersenen van jouw kindje zijn volop in ontwikkeling.

wanneer kan ik starten met slaapcoachen?

Verder lezen we dat er een slaapprobleem is als er hulp van de ouders wordt gegeven om te slapen. Die hulp is natuurlijk een ruim begrip, en soms is het heel duidelijk, maar meestal zijn het hele kleine dingen die je als ouder doet die het verschil voor je kindje maken.

 

En als laatste moet het als een probleem worden ervaren door de ouders zelf. Goede raad van vrienden en familie is niet nodig als je zelf geen problemen ervaart. Het doet je alleen maar twijfelen aan jezelf als ouder en dat is nergens voor nodig.

 

Moeten we dan echt wachten tot 6maand?

 

Zitten alle kindjes zelfstandig als ze 7maand zijn?

Kan elke 1-jarige stappen?

 

NEEN

 

Dus waarom zouden we dan hetzelfde verwachten rond slaap?

Elk kindje is anders en volgt zijn eigen ritme in ontwikkeling. Dus ook al slapen al de kinderen van vrienden en kennissen al zonder een voeding de nacht door, jouw kindje is daarom niet abnormaal of afwijkend, elk kind neemt zijn eigen ritme.

 

“Ja maar, ik heb gelezen dat je je kindje kan slaapcoachen vanaf 16weken of 4maand…”

 

Er bestaan inderdaad notities dat het zou kunnen baby’s op deze jonge leeftijd te slaaptrainen. Weet dan wel dat hier geen enkel wetenschappelijk onderzoek aan vooraf is gegaan en dit voortvloeit uit soms heel kleine studies van slechts een 50tal kinderen onder de 6maand.

Want zeg nu zelf zou jij je als ouder opgeven om je kind even te laten deelnemen in een wetenschappelijk onderzoek naar slaap? Ze gebruiken methode A en methode B, jouw kindje kreeg methode B. Na 20jaar blijkt hij/zij als volwassene een angst te hebben rond alleen zijn en slapen. Dit helpt de studie heel erg vooruit, maar ethisch verantwoord is dit niet.

 

Daarom baseert Gentle Sleep Coaching zich op die onderzoeken die gebeuren met baby’s ouder dan 6maanden waarvan ontwikkeling eerst werd bekeken en dan de outcome op vlak van slaap. Hierdoor kunnen we wetenschappelijk verantwoord handelen en de ouders helpen in de coaching naar meer slaap. Baby’s kan je vanaf 6 maanden, of bij prematuren zes maanden na de uitgerekende datum, en in sommige gevallen al vanaf 20 weken actiever leren slapen.

 

Als alle eventueel onderliggende medische oorzaken zijn uitgesloten, kunnen we beginnen. Zo zijn we zeker dat we niks van de baby verwachten waar hij/zij niet klaar voor is.



Contacteer me vrijblijvend voor meer info

 

Snoozecoach